tradycja w kuchni

Szczypiorek – zastosowanie w kuchni

Owoce i warzywa

Szczypiorek – zastosowanie w kuchni

Szczypiorek – zastosowanie w kuchni

               

Szczypiorek ma przyjemny i intensywny smak. Jest doskonałą aromatyzującą przyprawą.


Może być używany do poprawienia smaku zup (chłodników), sałatek, jajek.

Dodawany jest również do sosów na bazie ziół, mięs i ryb.


Doskonale pasuje do kanapek, kasz oraz duszonych warzyw.

Niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez szczypiorku :)


Warto jednak pamiętać, że szczypiorek źle znosi długie gotowanie, dlatego warto podawać go pod koniec gotowania lub w surowej postaci.


Szczypiorek nadaje się również do tworzenia dekoracji na potrawach.


Ze szczypiorku można również zrobić masło szczypiorkowe. Wystarczy do miękkiego masła dodać świeżo posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać, uformować osełkę i wstawić do lodówki.

Masło można doprawić solą lub odrobiną czosnku.


Szczypiorek – właściwości lecznicze:  Szczypiorek – właściwości lecznicze 

Szczypiorek - uprawa: Szczypiorek – uprawa i zastosowanie