Szczypiorek – zastosowanie w kuchni
Szczypiorek – zastosowanie w kuchni
Szczypiorek ma przyjemny i intensywny smak. Jest doskonałą aromatyzującą przyprawą.
Może być używany do poprawienia smaku zup (chłodników), sałatek, jajek.
Dodawany jest również do sosów na bazie ziół, mięs i ryb.
Doskonale pasuje do kanapek, kasz oraz duszonych warzyw.
Niektórzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez szczypiorku :)
Warto jednak pamiętać, że szczypiorek źle znosi długie gotowanie, dlatego warto podawać go pod koniec gotowania lub w surowej postaci.
Szczypiorek nadaje się również do tworzenia dekoracji na potrawach.
Ze szczypiorku można również zrobić masło szczypiorkowe. Wystarczy do miękkiego masła dodać świeżo posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać, uformować osełkę i wstawić do lodówki.
Masło można doprawić solą lub odrobiną czosnku.
Szczypiorek – właściwości lecznicze: Szczypiorek – właściwości lecznicze
Szczypiorek - uprawa: Szczypiorek – uprawa i zastosowanie