tradycja w kuchni

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Obiady

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku


Wykonanie:

Polędwiczkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Następnie natrzeć ją ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

Wlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie uzupełniać wodą wyparowany sos.

Cebulę obrać i pokroić w krążki.

Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki.

Na koniec duszenia mięsa dodać do niego rozdrobnioną cebulę i jabłko.

Polędwicę wyjąć na półmisek, a sos zmiksować / zblendować na gładką masę.

Sos podawać osobno w sosjerce.