Polędwiczki wieprzowe z jabłkami
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami
Składniki:
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Następnie natrzeć ją ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Wlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie uzupełniać wodą wyparowany sos.
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Jabłko umyć, obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki.
Na koniec duszenia mięsa dodać do niego rozdrobnioną cebulę i jabłko.
Polędwicę wyjąć na półmisek, a sos zmiksować / zblendować na gładką masę.
Sos podawać osobno w sosjerce.