tradycja w kuchni

Chłodnik z rzodkiewki idealny na upalne dni!

Obiady

Chłodnik z rzodkiewki idealny na upalne dni!

Chłodnik z rzodkiewki idealny na upalne dni!

Składniki:

  • 1 l. Kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2 – 3 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 – 9 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • kilka listków zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól


Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie opłukać.

Koperek drobno posiekać.

Czosnek obrać i również drobno posiekać.

½ ogórka odkroić i odłożyć na bok, a resztę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko osolić i odstawić na 10 – 15 minut. Po upływie tego czasu ogórki odcisnąć.

W misce ubić trzepaczką kefir lub jogurt naturalny.

Następnie dodać do niego odciśnięte ogórki, koperek oraz czosnek.

Doprawić do smaku solą i oliwą z oliwek.

Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Rzodkiewki i odłożone ½ ogórka pokroić na cienkie plasterki i dodać do chłodnika niedługo przed podaniem.