tradycja w kuchni

Tradycyjny gołąbki z mięsem i ryżem

Obiady

Tradycyjny gołąbki z mięsem i ryżem

Tradycyjny gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

  • ok. 40 dag mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
  • 30 dag ryżu
  • 1 główka kapusty cukrowej
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (można pominąć)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cukier

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę posiekać, zrumienić na maśle.

Z mięsa ryżu i cebuli wyrobić masę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.

Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady, oddzielić liście.

Zagotować wodę, wrzucać partiami liście kapusty, gotować przez 4 - 5 minut.

Następnie liście wyjąć, osączyć, ostudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.

Wybrać największe liście (pozostałe odłożyć), nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.

Dno rondla wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.

Gołąbki umieścić jeden obok drugiego.

Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do rondla.

Dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.

Po tym czasie gołąbki wyłożyć na półmisek, sos połączyć ze śmietanką rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i cukrem.

Tak przygotowane gołąbki polać sosem.