Tradycyjny gołąbki z mięsem i ryżem
Tradycyjny gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
- ok. 40 dag mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
- 30 dag ryżu
- 1 główka kapusty cukrowej
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (można pominąć)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- cukier
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę posiekać, zrumienić na maśle.
Z mięsa ryżu i cebuli wyrobić masę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
Główkę kapusty opłukać, wyciąć głąb u nasady, oddzielić liście.Zagotować wodę, wrzucać partiami liście kapusty, gotować przez 4 - 5 minut.
Następnie liście wyjąć, osączyć, ostudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.Wybrać największe liście (pozostałe odłożyć), nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.
Dno rondla wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
Gołąbki umieścić jeden obok drugiego.
Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do rondla.
Dusić pod przykryciem przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.
Po tym czasie gołąbki wyłożyć na półmisek, sos połączyć ze śmietanką rozmieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i cukrem.
Tak przygotowane gołąbki polać sosem.