tradycja w kuchni

Jabłecznik na kruchym spodzie

Ciasta

Jabłecznik na kruchym spodzie

Jabłecznik na kruchym spodzie

Składniki:

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 100 g masła
  • 225 g maki
  • 3 jajka
  • 3 - 4 jabłka (ok. 500g)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 75 g gotowej masy makowej
  • 4 łyżki marmolady morelowej
  • odrobina mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do tortownicy

Wykonanie:

W garnku zagotować 650 mleka. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i 75 g cukru.

Wlać do garnka z wrzącym mlekiem. Mieszając, gotować minutę, aż budyń zacznie gęstnieć.

Wtedy przelać go do metalowej miseczki. Przykryć folia spożywczą (aby na budyniu nie zrobił się kożuch) i dostawić do wystudzenia.

Masło pokroić na kawałeczki. Dodać do niego 75 g cukru, mąkę i 1 jajko.

Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 40 minut.

Jabłka umyć, wytrzeć, pokroić na cząsteczki.

Wykroić gniazda nasienne.

Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki. od razu skropić je sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał.

Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.

Rozwałkować na placek o średnicy 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy.

Połowę wystudzonego budyniu wymieszać z 1 jajkiem i masą makową.

Rozsmarować na cieście, wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Resztę budyniu wymieszać z ostatnim jajkiem.

Wyłożyć n masę z makiem. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (można posypać cynamonem).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec 60 minut.

Marmoladę lekko podgrzać.

Ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika. Wierzch ciasta posmarować marmoladą.

Piec jeszcze 10 minut.