Jabłecznik na kruchym spodzie
Jabłecznik na kruchym spodzie
Składniki:
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 100 g masła
- 225 g maki
- 3 jajka
- 3 - 4 jabłka (ok. 500g)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 75 g gotowej masy makowej
- 4 łyżki marmolady morelowej
- odrobina mąki do oprószenia stolnicy
- tłuszcz do tortownicy
Wykonanie:
W garnku zagotować 650 mleka. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i 75 g cukru.
Wlać do garnka z wrzącym mlekiem. Mieszając, gotować minutę, aż budyń zacznie gęstnieć.
Wtedy przelać go do metalowej miseczki. Przykryć folia spożywczą (aby na budyniu nie zrobił się kożuch) i dostawić do wystudzenia.
Masło pokroić na kawałeczki. Dodać do niego 75 g cukru, mąkę i 1 jajko.
Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 40 minut.
Jabłka umyć, wytrzeć, pokroić na cząsteczki.
Wykroić gniazda nasienne.
Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki. od razu skropić je sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.
Rozwałkować na placek o średnicy 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy.
Połowę wystudzonego budyniu wymieszać z 1 jajkiem i masą makową.
Rozsmarować na cieście, wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Resztę budyniu wymieszać z ostatnim jajkiem.
Wyłożyć n masę z makiem. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (można posypać cynamonem).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec 60 minut.
Marmoladę lekko podgrzać.
Ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika. Wierzch ciasta posmarować marmoladą.
Piec jeszcze 10 minut.