tradycja w kuchni

🍏 Szarlotka z kruszonką – zapach jesieni

Ciasta

🍏 Szarlotka z kruszonką – zapach jesieni

🍏 Szarlotka z kruszonką – zapach jesieni

🕒 Czas przygotowania:

ok. 1 godzina + 30 minut pieczenia

🍽️ Porcje:

Blacha 24×36 cm (ok. 12–15 porcji)


🧺 Składniki:

👉 Ciasto kruche:

  • 2½ szklanki mąki pszennej (ok. 400 g)
  • 200 g masła (zimnego)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1–2 łyżki zimnej wody (tylko jeśli ciasto się kruszy)

👉 Nadzienie jabłkowe:

  • 1,2–1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta, antonówka lub ligol)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2–3 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny (wchłonie nadmiar soku)

👉 Kruszonka:

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub orzechów


🔪 Przygotowanie krok po kroku:

Przygotuj kruche ciasto

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i cukier waniliowy.

Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj palcami lub siekaj nożem, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto (jeśli trzeba, dodaj łyżkę zimnej wody).

Podziel na dwie części: ⅔ na spód, ⅓ na wierzch.

Zawiń obie w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut.

💡 Im chłodniejsze masło, tym bardziej kruche i delikatne ciasto.


Przygotuj jabłka

Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Wrzuć na patelnię lub do garnka, dodaj cukier i cynamon.

Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną, ale nie staną się musem.

Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj bułkę tartą (lub kaszę mannę) i wymieszaj.


Przygotuj kruszonkę

Rozpuść masło, dodaj cukier i mąkę.

Wymieszaj widelcem, aż powstaną grudki. 

Jeśli chcesz, dodaj płatki migdałowe lub orzechy.


Składanie ciasta

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Rozwałkuj schłodzoną większą część ciasta (⅔) i wyłóż na spód formy.

Nakłuj widelcem i podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Następnie rozłóż równomiernie jabłka i posyp wierzch kruszonką (możesz też zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce).


Pieczenie

Piecz w 180°C (grzanie góra–dół) przez ok. 35–40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.


🍽️ Podanie:

Szarlotka najlepiej smakuje lekko ciepła, z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.


🌿 Wskazówki:

  • Jeśli używasz bardzo kwaśnych jabłek – dodaj łyżkę więcej cukru.
  • Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • Świetnie się mrozi – zarówno w całości, jak i w porcjach.