tradycja w kuchni

Polędwica czosnkowa

Obiady

Polędwica czosnkowa

Polędwica czosnkowa

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej
  • 7 - 8 ząbków czosnku
  • 3 - 4 szczypty suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy złocistej do mięs (można pominąć)

Wykonanie:

Czosnek obrać i każdy ząbek przeciąć na 4 części.

wrzucić je do miski, zalać olejem.

Dodać wszystkie przyprawy. Marynatę dobrze wymieszać.

Polędwicę pokroić na dowolne kawałki.

Mięso włożyć do marynaty i zanurzyć.

Odstawić na całą noc do lodówki, żeby polędwica nabrała aromatu.

Tak przygotowane mięso włóż do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 50 minut.