Polędwica czosnkowa
Polędwica czosnkowa
Składniki:
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 7 - 8 ząbków czosnku
- 3 - 4 szczypty suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki przyprawy złocistej do mięs (można pominąć)
Wykonanie:
Czosnek obrać i każdy ząbek przeciąć na 4 części.
wrzucić je do miski, zalać olejem.
Dodać wszystkie przyprawy. Marynatę dobrze wymieszać.
Polędwicę pokroić na dowolne kawałki.
Mięso włożyć do marynaty i zanurzyć.
Odstawić na całą noc do lodówki, żeby polędwica nabrała aromatu.
Tak przygotowane mięso włóż do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C. przez 50 minut.