tradycja w kuchni

Dżem z rabarbaru – kwaśno-słodki dodatek do kanapek

Przetwory

Dżem z rabarbaru – kwaśno-słodki dodatek do kanapek

Dżem z rabarbaru – kwaśno-słodki dodatek do kanapek

📝 Składniki:

  • 1 kg rabarbaru (ważone po obraniu liści)
  • 400–500 g cukru (w zależności od kwaśności rabarbaru)
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: laska wanilii lub 1/2 łyżeczki imbiru


🍲 Przygotowanie:

Rabarbar pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z grubym dnem.

Zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i odstaw na 2–3 godziny, aż puści sok.

Gotuj na małym ogniu, często mieszając, ok. 30–40 minut, aż masa zgęstnieje.

Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.


📌 Można też zapasteryzować 10 minut dla większego bezpieczeństwa.


🍞 Zastosowanie:

  • jako smarowidło do chleba, bułek i tostów
  • dodatek do naleśników, racuchów lub placuszków
  • warstwa do domowych tart i ciastek z kruchego ciasta
  • łyżka do jogurtu naturalnego lub twarogu
  • jako baza do sosu do pieczonej wieprzowiny lub pasztetu