Pierożki z serem i szpinakiem
Pierożki z serem i szpinakiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 300 g sera feta
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę, jajka, oliwę i sól. Zagnieć ciasto na gładką i elastyczną kulę.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do odpoczynku.
W międzyczasie przygotuj farsz: posiekaj cebulę i czosnek. Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę i czosnek na złoty kolor.
Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie.
Dodaj serek feta i smaż, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do ostygnięcia.
Po godzinie podziel ciasto na małe kawałki i rozwałkuj na cienkie krążki.
Na środku każdego krążka umieść łyżeczkę farszu z serem i szpinakiem.
Złóż pierogi i dokładnie je zlep.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć pierogi i smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj gorące, np. z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!