Cukinia faszerowana z oliwkami
Cukinia faszerowana z oliwkami
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 szklanka posiekanych oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) lub ser żółty
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i wydrąż środek, zostawiając ok. 1 cm na ściankach.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj ryż, oliwki, natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Farszem napełnij cukinie i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
- Podawaj posypane startym parmezanem (opcjonalnie).
Smacznego!