tradycja w kuchni

Cukinia faszerowana z oliwkami

Obiady

Cukinia faszerowana z oliwkami

Cukinia faszerowana z oliwkami

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka posiekanych oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) lub ser żółty

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i wydrąż środek, zostawiając ok. 1 cm na ściankach.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodaj ryż, oliwki, natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Farszem napełnij cukinie i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  6. Podawaj posypane startym parmezanem (opcjonalnie).

Smacznego!