tradycja w kuchni

Pyszne buraczki zasmażane

Obiady

Pyszne buraczki zasmażane

Pyszne buraczki zasmażane

Składniki:

  • 1 kg buraczków
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny


Wykonanie:

Buraczki wyszorować, zawinąć każdy w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Można też ugotować je do miękkości w osolonej wodzie.

Po wystudzeniu buraczki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W rondlu rozpuścić masło i oliwę, wsypać mąkę i przesmażyć ją bez rumienienia.

Dodać buraki, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 - 15 minut, często mieszając.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.