Pyszne buraczki zasmażane
Pyszne buraczki zasmażane
Składniki:
- 1 kg buraczków
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Buraczki wyszorować, zawinąć każdy w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Można też ugotować je do miękkości w osolonej wodzie.
Po wystudzeniu buraczki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu rozpuścić masło i oliwę, wsypać mąkę i przesmażyć ją bez rumienienia.
Dodać buraki, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 - 15 minut, często mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.