Pierożki myśliwskie - każdy musi ich spróbować!
Pierożki myśliwskie - każdy musi ich spróbować!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki smalcu
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
- 1 łyżka margaryny
Nadzienie:
- 30 - 40 dag kiełbasy, np. myśliwskiej
- 20 - 25 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- jajko
- szczypta soli
- mielony jałowiec
- kminek
Wykonanie:
Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na margarynie.
Dodać oczyszczone i drobno posiekane pieczarki i smażyć, aż do odparowania wody.
Doprawić do smaku i przestudzić.
Następnie dodać zmieloną lub bardzo drobno pokrojoną kiełbasę i jajko.
Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
Następnie do mąki dodać smalec i dokładnie posiekać.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, które należy cienko rozwałkować.
Szklanką wycinać z ciasta kółka i nakładać na nie farsz.
Brzegi dokładnie zlepiać.
W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucać pierogi i smażyć, aż będą rumiane.
Gdy będą już gotowe wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Do farszu można dodać bardzo drobno posiekaną paprykę.