tradycja w kuchni

Pierożki myśliwskie - każdy musi ich spróbować!

Obiady

Pierożki myśliwskie - każdy musi ich spróbować!

Pierożki myśliwskie - każdy musi ich spróbować!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki smalcu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżka margaryny


Nadzienie:

  • 30 - 40 dag kiełbasy, np. myśliwskiej
  • 20 - 25 dag pieczarek
  • 2 średnie  cebule
  • jajko
  • szczypta soli
  • mielony jałowiec
  • kminek


Wykonanie:

Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na margarynie.

Dodać oczyszczone i drobno posiekane pieczarki i smażyć, aż do odparowania wody.

Doprawić do smaku i przestudzić.

Następnie dodać zmieloną lub bardzo drobno pokrojoną kiełbasę i jajko.

Całość dokładnie wymieszać.


Przygotować ciasto: 

Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.

Następnie do mąki dodać smalec i dokładnie posiekać.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, które należy cienko rozwałkować.


Szklanką wycinać z ciasta kółka i nakładać na nie farsz.

Brzegi dokładnie zlepiać.

W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucać pierogi i smażyć, aż będą rumiane.

Gdy będą już gotowe wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.


Do farszu można dodać bardzo drobno posiekaną paprykę.