tradycja w kuchni

Kaczka z jabłkami

Obiady

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Składniki:

  • 1 sprawiona kaczka
  • ok. 60 dag jabłek - najlepiej kwaskowatych
  • ok. 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • majeranek 
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny


Wykonanie:

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ii natrzeć całką solą, pieprzem i majerankiem.

Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

Kaczkę nafaszerować jabłkami i spiąć wykałaczkami.

Następnie brytfannę do pieczenia wysmarować tłuszczem i włożyć do niej kaczkę.

Podlać winem.

Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 1,5 godziny.

W czasie pieczenia należy polewać ją wytwarzającym się sokiem.