Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami
Składniki:
- 1 sprawiona kaczka
- ok. 60 dag jabłek - najlepiej kwaskowatych
- ok. 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- sól
- pieprz
- majeranek
- tłuszcz do wysmarowania brytfanny
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ii natrzeć całką solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Kaczkę nafaszerować jabłkami i spiąć wykałaczkami.
Następnie brytfannę do pieczenia wysmarować tłuszczem i włożyć do niej kaczkę.
Podlać winem.
Kaczkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 1,5 godziny.
W czasie pieczenia należy polewać ją wytwarzającym się sokiem.