tradycja w kuchni

Pyszne pierożki z ziemniakami i kapustą kiszoną

Obiady

Pyszne pierożki z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pyszne pierożki z ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1,5 - 2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • koperek świeży


Farsz:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • natka pietruszki - świeża
  • 0,5 kostki margaryny


Wykonanie:

Na stolnice przesiać mąkę i dodać roztopione masło oraz mleko i szczyptę soli.

Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto.

Następnie przełożyć je na talerzyk i przykryć ściereczką.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić.

Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę.

Kapustę opłukać i drobno pokroić.

W garnuszku rozpuścić pół kostki margaryny i wrzucić posiekaną kapustę.

Dusić ją do momentu, aż będzie miękka.

Następnie kapustę wymieszać z ziemniakami, dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kółka.

Na każdym kółeczku ułożyć po 1 łyżeczce farszu i zlepić pierożki.

Gotować w osolonej wodzie - do wody można dodać 2 łyżki oleju.

Ugotowane pierożki posypać koperkiem i podawać, np. z jogurtem naturalnym lub śmietaną.