Pyszne pierożki z ziemniakami i kapustą kiszoną
Pyszne pierożki z ziemniakami i kapustą kiszoną
Składniki:
- 1 kg mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki letniego mleka
- 1,5 - 2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 2 - 3 łyżki oleju
- koperek świeży
Farsz:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- natka pietruszki - świeża
- 0,5 kostki margaryny
Wykonanie:
Na stolnice przesiać mąkę i dodać roztopione masło oraz mleko i szczyptę soli.
Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto.
Następnie przełożyć je na talerzyk i przykryć ściereczką.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ostudzić.
Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Kapustę opłukać i drobno pokroić.
W garnuszku rozpuścić pół kostki margaryny i wrzucić posiekaną kapustę.
Dusić ją do momentu, aż będzie miękka.
Następnie kapustę wymieszać z ziemniakami, dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kółka.
Na każdym kółeczku ułożyć po 1 łyżeczce farszu i zlepić pierożki.
Gotować w osolonej wodzie - do wody można dodać 2 łyżki oleju.
Ugotowane pierożki posypać koperkiem i podawać, np. z jogurtem naturalnym lub śmietaną.