tradycja w kuchni

Wyśmienita zupa pomidorowa

Obiady

Wyśmienita zupa pomidorowa

Wyśmienita zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 kg pomidorów koktajlowych bez skórki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżych lub 1/4 suszonych liści majeranku
  • ok. 450 ml wody
  • 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Cebulę, marchew, łodygę selera drobno posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pomidory pokroić na połówki i przetrzeć przez sitko, a następnie zlać sok do oddzielnego naczynia.

Przetarty miąższ przyprawić.

Rozgrzać oliwę z oliwek w garnuszku.

Następnie dodać cebulę, marchew i seler i całość gotować na średnim ogniu przez 4 miuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodać miąższ wraz z sokiem pomidorowym, czosnkiem, majerankiem i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.

Wlać wodę, zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając, gotować pod przykryciem około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Zupę lekko ostudzić, a następnie tłuczkiem rozdrobnić, robiąc puree.

Następnie lekko podgrzać całość.

Mieszając, dodać śmietanę kremówkę, bazylię i doprawić pieprzem i solą.

Nie gotować.