Wyśmienita zupa pomidorowa
Wyśmienita zupa pomidorowa
Składniki:
- 1 kg pomidorów koktajlowych bez skórki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżych lub 1/4 suszonych liści majeranku
- ok. 450 ml wody
- 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżki świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę, marchew, łodygę selera drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Pomidory pokroić na połówki i przetrzeć przez sitko, a następnie zlać sok do oddzielnego naczynia.
Przetarty miąższ przyprawić.Rozgrzać oliwę z oliwek w garnuszku.
Następnie dodać cebulę, marchew i seler i całość gotować na średnim ogniu przez 4 miuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodać miąższ wraz z sokiem pomidorowym, czosnkiem, majerankiem i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wlać wodę, zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając, gotować pod przykryciem około 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę lekko ostudzić, a następnie tłuczkiem rozdrobnić, robiąc puree.
Następnie lekko podgrzać całość.
Mieszając, dodać śmietanę kremówkę, bazylię i doprawić pieprzem i solą.
Nie gotować.