tradycja w kuchni

Śledzie – dlaczego warto je jeść? Zobacz!

Porady

Śledzie – dlaczego warto je jeść? Zobacz!

Śledzie – dlaczego warto je jeść? Zobacz!

Śledzie zazwyczaj kojarzone są ze Świętami Bożego Narodzenia, podawane w oleju i cebuli.

Sprawdź dlaczego śledzenie nie powinny gościć na stole tylko w Święta!


Wartości odżywcze – śledzie bogate są w:

  • witaminy A, R i D
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6
  • witaminy z grupy B
  • cynk
  • miedź
  • wapń
  • jod
  • żelazo
  • selen


Dzięki tym wartościom odżywczym śledzie poprawiają pamięć oraz kondycję skóry. Dodatkowo pomagają w regulacji nadciśnienia i poziomu cholesterolu, odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz wzmacniają odporność. 


Przepisy na przystawki ze śledzi:

Sałatka śledziowa z jajkiem

Śledzie w oleju

Tradycyjne rolmopsy