Tradycyjne rolmopsy
Tradycyjne rolmopsy
Składniki:
- 10 solonych filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 - 3 ogórki kiszone
- 1 słoiczek marynowanej papryki
- 3 łyżki musztardy
Marynata:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 liście laurowe
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Filety namoczyć w zimnej wodzie tak długo, aż będą odpowiednio słone.
Następnie osuszyć, rozłożyć skórką do dołu i posmarować musztardą.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Ogórki pokroić w kilkucentymetrowe słupki.Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w paseczki.
Na filetach ułożyć po kawałku cebuli, ogórka i papryki.
Zwinąć je i spiąć drewnianą wykałaczką.
Rolmopsy przełożyć do słoika.
Przygotować marynatę: zagotować 2 szklanki wody z cukrem, przyprawami i pozostałą cebulą. Dodać ocet.
Rolmopsy zalać wystudzoną marynatą.
Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Podawać z chlebem.