tradycja w kuchni

Tradycyjne rolmopsy

Przystawki

Tradycyjne rolmopsy

Tradycyjne rolmopsy

Składniki:

  • 10 solonych filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 - 3 ogórki kiszone
  • 1 słoiczek marynowanej papryki
  • 3 łyżki musztardy


Marynata:

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Filety namoczyć w zimnej wodzie tak długo, aż będą odpowiednio słone.

Następnie osuszyć, rozłożyć skórką do dołu i posmarować musztardą.

Cebule obrać i pokroić w piórka.

Ogórki pokroić w kilkucentymetrowe słupki.

Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w paseczki.

Na filetach ułożyć po kawałku cebuli, ogórka i papryki.

Zwinąć je i spiąć drewnianą wykałaczką.

Rolmopsy przełożyć do słoika.

Przygotować marynatę: zagotować 2 szklanki wody z cukrem, przyprawami i pozostałą cebulą. Dodać ocet.

Rolmopsy zalać wystudzoną marynatą.

Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.

Podawać z chlebem.