tradycja w kuchni

Sałatka śledziowa z jajkiem

Przystawki

Sałatka śledziowa z jajkiem

Sałatka śledziowa z jajkiem

Składniki:

  • ok. 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 4 – 5 jajek
  • 1 cebula
  • ok. 80 g ogórków konserwowych
  • 50 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Wykonanie:

Płaty śledziowe odsączyć i pokroić w kostkę (jeżeli są bardzo słone najpierw wymoczyć w zimnej wodzie).

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę i dodać do śledzi.

Następnie pokroić w kostkę cebule i ogórki konserwowe i dodać do pozostałych składników.

Dodać majonez i jogurt naturalny.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Do sałatki można dodać również szczypiorek lub koperek.

W zależności od upodobań można dodać również odrobinę musztardy.