Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa z jajkiem
Składniki:
- ok. 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 4 – 5 jajek
- 1 cebula
- ok. 80 g ogórków konserwowych
- 50 g majonezu
- 50 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Płaty śledziowe odsączyć i pokroić w kostkę (jeżeli są bardzo słone najpierw wymoczyć w zimnej wodzie).
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę i dodać do śledzi.
Następnie pokroić w kostkę cebule i ogórki konserwowe i dodać do pozostałych składników.
Dodać majonez i jogurt naturalny.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do sałatki można dodać również szczypiorek lub koperek.
W zależności od upodobań można dodać również odrobinę musztardy.