Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Składniki:
- ok. 25 dag solonych filetów śledziowych
- 3 - 4 czerwone cebule (mogą być też zwykłe)
- 1/2 szklanki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz (najlepiej kolorowy)
Wykonanie:
Filety zalać zimną wodą i moczyć je tak długo, aż będą odpowiednio słone.
Następnie osuszyć, pokroić w wąskie kawałki (można zostawić również całe filety).
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W szklanych naczyniu ułożyć na przemian śledzie i cebulę.
Każdą warstwę ryby należy skrapiać sokiem z cytryny i posypać kilkoma ziarenkami pieprzu.
Wierzchnią warstwę powinna stanowić cebula.
Całość zalać olejem.
Wstawić do lodówki na 2 - 3 doby.
Śledzie podawać posypane posiekanym koperkiem (świeżym lub suszonym).