tradycja w kuchni

Śledzie w oleju

Przystawki

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Składniki:

  • ok. 25 dag solonych filetów śledziowych
  • 3 - 4 czerwone cebule (mogą być też zwykłe)
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz (najlepiej kolorowy)


Wykonanie:

Filety zalać zimną wodą i moczyć je tak długo, aż będą odpowiednio słone.

Następnie osuszyć, pokroić w wąskie kawałki (można zostawić również całe filety).

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

W szklanych naczyniu ułożyć na przemian śledzie i cebulę.

Każdą warstwę ryby należy skrapiać sokiem z cytryny i posypać kilkoma ziarenkami pieprzu.

Wierzchnią warstwę powinna stanowić cebula.

Całość zalać olejem.

Wstawić do lodówki na 2 - 3 doby.

Śledzie podawać posypane posiekanym koperkiem (świeżym lub suszonym).