Pizza margherita
Pizza margherita
Składniki:
- 3 szkalnki mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1łyżeczka soli
- oliwa do wysmarowania blachy
Sos:
- 60 dag pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- bazylia
Na wierzch:
- 15 - 20 dag sera mozzarella
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- bazylia suszona
- kilka listków bazylii świżej
Wykonanie:
Drożdże utrzeć z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 1 łyżką mąki.
Przykryć, odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn z drożdży, zagnieść.
wlać oliwę i 1/2 szklanki ciepłej wody, wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić.
Rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pomidory, dusić, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem.
Ciasto podzielić na 4 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na cienkie placki.
Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blaszce, trzymać w cieple przez ok. 30 minut.
Placki posmarować sosem.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 20 st. C.
Pizze wyjąć, ułożyć na nich posiekane suszone pomidory, listki bazylii i plasterki mozzarelli, wstawić do piekarnika.
Piec, aż ser się roztopi.
Przed podaniem posypać bazylią.