tradycja w kuchni

Pizza margherita

Obiady

Pizza margherita

Pizza margherita

Składniki:

  • 3 szkalnki mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1łyżeczka soli
  • oliwa do wysmarowania blachy

Sos:

  • 60 dag pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Na wierzch:

  • 15 - 20 dag sera mozzarella
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • bazylia suszona
  • kilka listków bazylii świżej

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 1 łyżką mąki.

Przykryć, odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn z drożdży, zagnieść.

wlać oliwę i 1/2 szklanki ciepłej wody, wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przykryć, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić. 

Rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić pomidory, dusić, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i cukrem.

Ciasto podzielić na 4 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na cienkie placki.

Ułożyć je na wysmarowanej oliwą blaszce, trzymać w cieple przez ok. 30 minut.

Placki posmarować sosem.

Piec 15 - 20 minut w temperaturze 20 st. C.

Pizze wyjąć, ułożyć na nich posiekane suszone pomidory, listki bazylii i plasterki mozzarelli, wstawić do piekarnika.

Piec, aż ser się roztopi.

Przed podaniem posypać bazylią.