Pierogi pomorskie
Pierogi pomorskie
Składniki:
- ok. 30 dag mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 20 dag surowego boczku\1 duża cebula
- 1 bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, zmielić.
Cebulę obrać, posiekać. Bułkę namoczyć w mleku.
Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z cebulą.
Do kaszy dodać boczek z cebulą, rozdrobnioną odciśniętą bułkę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, składniki dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli.
Zrobić po środku wgłębienie, wlać 2 żółtka, 2 łyżki oleju i 1/2 szklanki wody, zagnieść ciasto.
Cienko je rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać na nie po 1 łyżeczce farszu, zlepiać brzegi.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wlać pozostały olej.
Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, każdą porcję delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Po wypłynięciu gotować przez ok. 5 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać okraszone skwarkami z cebulą.