tradycja w kuchni

Pierogi pomorskie

Obiady

Pierogi pomorskie

Pierogi pomorskie

Składniki:

  • ok. 30 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Farsz:

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag surowego boczku\1 duża cebula
  • 1 bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, zmielić.

Cebulę obrać, posiekać. Bułkę namoczyć w mleku.

Boczek umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z cebulą.

Do kaszy dodać boczek z cebulą, rozdrobnioną odciśniętą bułkę, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, składniki dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli.

Zrobić po środku wgłębienie, wlać 2 żółtka, 2 łyżki oleju i 1/2 szklanki wody, zagnieść ciasto.

Cienko je rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać na nie po 1 łyżeczce farszu, zlepiać brzegi.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wlać pozostały olej.

Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, każdą porcję delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.

Po wypłynięciu gotować przez ok. 5 minut.

Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać okraszone skwarkami z cebulą.