Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- sól
- gorąca woda
Farsz:
- 40 dag gotowanego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 płaska łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle
Mięso zemleć z cebulą i odciśniętą bułką.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli.
Zrobić pośrodku zagłębienie, wlać porcjami ok. 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto (powinno być miękkie i elastyczne).
W razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki (najlepiej szklanką).Na placuszki rozkładać farsz, starannie zlepiać brzegi.
Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.
Po wypłynięciu gotować przez ok. 2 minuty.
Najlepiej smakują ugotowane, ostudzone i podsmażone ;)