tradycja w kuchni

Pierogi z mięsem

Obiady

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • sól
  • gorąca woda

Farsz:

  • 40 dag gotowanego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Bułkę namoczyć.

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle

Mięso zemleć z cebulą i odciśniętą bułką.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli.

Zrobić pośrodku zagłębienie, wlać porcjami ok. 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto (powinno być miękkie i elastyczne).

W razie potrzeby podsypać mąką.

Ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki (najlepiej szklanką).

Na placuszki rozkładać farsz, starannie zlepiać brzegi.

Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką.

Po wypłynięciu gotować przez ok. 2 minuty.


Najlepiej smakują ugotowane, ostudzone i podsmażone ;)