Tiramisu
Tiramisu
Składniki:
- ok. 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki amaretto lub kilka kropelek aromatu migdałowego
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 2 szklanki mocnej kawy
- 2 - 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżka żelatyny
Wykonanie:
żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i amaretto.
Następnie połączyć z serkiem mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do serka, dokładnie wymieszać.
Dno prostokątnego naczynia wyłożyć biszkoptami maczanymi w kawie.
Przykryć połową masy serowej, a następnie znowu biszkoptami nasączonymi kawą i resztą masy serowej.
Wierzch deseru wyrównać.
Za pomocą sitka oprósz ciemnym kakao.
Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.