tradycja w kuchni

Tiramisu

Ciasta

Tiramisu

Tiramisu

Składniki:

  • ok. 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki amaretto lub kilka kropelek aromatu migdałowego
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 szklanki mocnej kawy
  • 2 - 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżka żelatyny

Wykonanie:

żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i amaretto.

Następnie połączyć z serkiem mascarpone.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do serka, dokładnie wymieszać.

Dno prostokątnego naczynia wyłożyć biszkoptami maczanymi w kawie.

Przykryć połową masy serowej, a następnie znowu biszkoptami nasączonymi kawą i resztą masy serowej.

Wierzch deseru wyrównać.

Za pomocą sitka oprósz ciemnym kakao.

Deser wstawić na kilka godzin do lodówki.