tradycja w kuchni

Kotlety mielone z cukinią i papryką

Obiady

Kotlety mielone z cukinią i papryką

Kotlety mielone z cukinią i papryką

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ok. 400g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

Cukinie umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aby puściły sok.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kosteczkę.

Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

Namoczoną bułkę kajzerkę odcisnąć z nadmiaru mleka i rozdrobnić widelcem lub blenderem.

Odlać sok z cukinii.

Rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cukinie i paprykę, odstawić, aby przestygły.

Przestudzone warzywa dodać do mięsa, następnie dodać szczypiorek, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę i jajka.

Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Masę dokładnie wymieszać.

Nastepnie formować małe lekko spłaszczone kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 - 6 minut z każdej strony.