Kotlety mielone z cukinią i papryką
Kotlety mielone z cukinią i papryką
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- ok. 400g mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
Cukinie umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić, aby puściły sok.
Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kosteczkę.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Namoczoną bułkę kajzerkę odcisnąć z nadmiaru mleka i rozdrobnić widelcem lub blenderem.
Odlać sok z cukinii.
Rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cukinie i paprykę, odstawić, aby przestygły.
Przestudzone warzywa dodać do mięsa, następnie dodać szczypiorek, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę i jajka.
Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Masę dokładnie wymieszać.
Nastepnie formować małe lekko spłaszczone kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 - 6 minut z każdej strony.