Duszona papryka faszerowana mięsem
Duszona papryka faszerowana mięsem
Składniki:
- 8 czerwonych papryk
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 papryka mielona słodka
- 1 papryka mielona ostra
- sól
- pieprz
- vegeta (można pominąć)
- olej
Wykonanie:
Paprykę umyć, odciąć górę i wydrążyć nasionka.
Mięso mielone usmażyć wraz z pokrojoną z drobną kostkę cebulą, na małej ilości oleju.
Przyprawić do smaku solą, pieprze, vegetą i mielonymi paprykami.
(można dodać również 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
Tak przygotowanym farszem nadziewać papryki.
Przykryć odciętymi czapeczkami, przełożyć do garnka, podlać 1 - 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut.
Do nadzienia można dodać również ryż ugotowany na sypko.