tradycja w kuchni

Duszona papryka faszerowana mięsem

Obiady

Duszona papryka faszerowana mięsem

Duszona papryka faszerowana mięsem

Składniki:

  • 8 czerwonych papryk
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 papryka mielona słodka
  • 1 papryka mielona ostra
  • sól
  • pieprz
  • vegeta (można pominąć)
  • olej

Wykonanie:

Paprykę umyć, odciąć górę i wydrążyć nasionka.

Mięso mielone usmażyć wraz z pokrojoną z drobną kostkę cebulą, na małej ilości oleju.

Przyprawić do smaku solą, pieprze, vegetą i mielonymi paprykami.

(można dodać również 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).

Tak przygotowanym farszem nadziewać papryki.

Przykryć odciętymi czapeczkami, przełożyć do garnka, podlać 1 - 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Do nadzienia można dodać również ryż ugotowany na sypko.