Domowy rosół z kury
Domowy rosół z kury
Składniki:
- 1 sprawiona kura
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebulka
- 3 suszone podgrzybki
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Kurę dokładnie umyć i podzielić na porcje. Następnie zalać ją 2 - 2,5 l. zimnej wody, zagotować.
Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę, obrana i przypaloną nad ogniem cebulkę, umyte suszone podgrzybki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Dodać również szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu (pieprz można pominąć).
Całość gotować przez ok.1 godzinę na bardzo małym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie rosół przecedzić.Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
Rosół doprawić do smaku sola i pieprzem. Można dodać maggi.Podawać z makaronem oraz posypany natka pietruszki lub koperkiem.