tradycja w kuchni

🍎 Mus jabłkowy do naleśników i racuchów

Przetwory

🍎 Mus jabłkowy do naleśników i racuchów

🍎 Mus jabłkowy do naleśników i racuchów

🛒 Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepiej antonówki, szara reneta lub inne kwaśniejsze) 🍏
  • 2–3 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od słodkości jabłek) 🍬
  • 1 łyżeczka cynamonu 🌿
  • 1/4 szklanki wody 💧
  • sok z 1/2 cytryny 🍋


👩‍🍳 Przygotowanie:

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne.
  • Pokrój na mniejsze kawałki.

Gotowanie

  • Włóż jabłka do garnka, dodaj wodę i sok z cytryny.
  • Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż jabłka się rozpadną.

Doprawienie

  • Dosyp cukier (jeśli potrzeba) i cynamon.
  • Wymieszaj.

Rozgniatanie / blendowanie

  • Jeśli chcesz mus gładki – zblenduj na krem.


🍽 Podanie

  • Do naleśników, racuchów, owsianki czy gofrów.
  • Można też zawekować w słoikach – świetny zapas na zimę ❄️