tradycja w kuchni

Przecier pomidorowo-paprykowy

Przetwory

Przecier pomidorowo-paprykowy

Przecier pomidorowo-paprykowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta cukru (opcjonalnie)
  • Świeże zioła (bazylia, oregano)

Wykonanie:

Pomidory i papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie, aż staną się szkliste.

Dodaj pomidory i paprykę do cebuli, gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Zmiksuj całość na gładki przecier.

Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj.

Przecier możesz użyć od razu lub zakonserwować przez pasteryzację.