Przecier pomidorowo-paprykowy
Przecier pomidorowo-paprykowy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta cukru (opcjonalnie)
- Świeże zioła (bazylia, oregano)
Wykonanie:
Pomidory i papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie, aż staną się szkliste.
Dodaj pomidory i paprykę do cebuli, gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Zmiksuj całość na gładki przecier.
Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj.
Przecier możesz użyć od razu lub zakonserwować przez pasteryzację.