tradycja w kuchni

Liść laurowy w przetworach: ogórki, marynaty i nie tylko

Przetwory

Liść laurowy w przetworach: ogórki, marynaty i nie tylko

Liść laurowy w przetworach: ogórki, marynaty i nie tylko

Liść laurowy to popularna przyprawa, która wykorzystywana jest w wielu daniach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Znajduje również zastosowanie w przetworach, gdzie nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu.


Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to jedno z najpopularniejszych polskich przetworów. Liść laurowy jest jednym z podstawowych składników ich zalewy.

Dodaje ogórom aromatu i charakterystycznej goryczki. 

W procesie kiszenia, liść laurowy współpracuje z innymi przyprawami, takimi jak czosnek, gorczyca czy koperek, tworząc głęboki i złożony bukiet smakowy.

Zazwyczaj dodaje się około 2-3 liści laurowych na 1 słoik ogórków.


Marynaty

Liść laurowy jest również często wykorzystywany w marynatach, zarówno tych do mięs, jak i warzyw. 

Dodaje im wyrazistego smaku i aromatu, a dodawany do octu, wody, soli i cukru, wspomaga konserwację.

Jego intensywny aromat doskonale komponuje się z innymi przyprawami, tworząc wyraziste i zapadające w pamięć połączenia smakowe.

Zazwyczaj dodaje się około 1-2 liści laurowych na 1 kg mięsa lub warzyw.


Inne przetwory

Liść laurowy można również dodawać do innych przetworów, takich jak:

  • kapusty kiszonej
  • buraków kiszonych
  • pomidorów z zalewą
  • grzybów marynowanych
  • śledzi marynowanych

Liść laurowy można dodać do przetworów w całości lub posiekać. 

W przypadku ogórków kiszonych i kapusty kiszonej najlepiej dodać całe liście, aby nie zatrzymywały się one w otworach słoików. 

W przypadku innych przetworów można je posiekać, aby lepiej się rozprowadziły w zalewie.


Uwaga

Należy pamiętać, że liść laurowy ma gorzki smak. Dlatego należy go dodawać z umiarem, aby nie przesłonić smaku innych składników przetworów.


Więcej informacji na temat liści laurowych znajdziesz tutaj:

Smak i aromat: Jak używać liścia laurowego w kuchni?

Jak suszyć liście laurowe w domu? Proste sposoby  

                                

Kosmetyka:

Zastosowanie liścia laurowego w kosmetyce 

Olejek laurowy do włosów i skóry – jak zrobić? 

Liść laurowy dla zdrowych włosów: Domowe sposoby 

Jak wykorzystać liść laurowy w domowej aromaterapii? 

Liść laurowy w walce z trądzikiem: Naturalne metody  

                 

Pielęgnacja:

Jak uprawiać liść laurowy w doniczce? (Wawrzyn szlachetny - Laurus nobilis) 

Sposoby na zasadzenie liścia laurowego w domu 

Jak przycinać i kształtować liść laurowy w doniczce? 

Zwalczanie szkodników i chorób liścia laurowego 

Rozmnażanie liścia laurowego: Prosty przewodnik 

Zimowanie liścia laurowego: Jak przygotować roślinę na zimę? 

Czy liść laurowy może kwitnąć w domu? Odkrywamy tajemnice 

Jak wybrać najlepsze podłoże i doniczkę dla liścia laurowego? 

Lecznicze właściwości liścia laurowego