tradycja w kuchni

Przepisy na surówki z marchewki

Surówki

Przepisy na surówki z marchewki

Przepisy na surówki z marchewki

Oto kilka przepisów na różne surówki z marchewki:


Surówka z marchewki i jabłka:

  • 4 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę, miód, sól i pieprz.

  3. Dodać starte marchewki i jabłka i dokładnie wymieszać z sosem.

  4. Posypać natką pietruszki.

  5. Surówkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.


Surówka z marchewki i koperku:

  • 4 marchewki
  • 1/4 pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  2. Koper posiekać.

  3. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

  4. Dodać starte marchewki i koperek i dokładnie wymieszać z sosem.

  5. Surówkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.


Surówka z marchewki i selera:

  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. W misce wymieszać oliwę, ocet, sól i pieprz.
  3. Dodać starte marchewki i seler i dokładnie wymieszać z sosem.
  4. Surówkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.


Surówka z marchewki i pomidora:

  • 4 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeża bazylia do posypania

Przygotowanie:

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
  3. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Dodać starte marchewki i pokrojone pomidory i dokładnie wymieszać z sosem.
  5. Posypać świeżą bazylią.
  6. Surówkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.