tradycja w kuchni

Tradycyjny kompot z jabłek

Przetwory

Tradycyjny kompot z jabłek

Tradycyjny kompot z jabłek

Kompot można sporządzić z każdego rodzaju jabłek. 

Do jego wykonania można wykorzystać również spady jabłek jesiennych i zimowych.


Należy jednak pamiętać, aby nie robić kompotu z jabłek słodkich, ponieważ nawet po ugotowaniu pozostają twarde.


Wykonanie:

Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki.

Następnie pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.

Tak przygotowane jabłka wrzucić do wody lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym lub octem spirytusowym.

Pozostawić na 10 - 15 minut. i wyjąć.

Następnie opłukać, osączyć i poukładać w słoikach.

Zalać jabłka zalewą sporządzoną z wody z dodatkiem ok. 30 dag cukru na każdy litr.

Kompot pasteryzować w lekko wrzącej wodzie przez ok. 20 minut.

Do kompotu można dodać goździki lub kawałki cynamonu.


Najlepszy kompot wychodzi z takich odmian jabłek jak: Antonówka, Reneta.