Tradycyjny kompot z jabłek
Tradycyjny kompot z jabłek
Kompot można sporządzić z każdego rodzaju jabłek.
Do jego wykonania można wykorzystać również spady jabłek jesiennych i zimowych.
Należy jednak pamiętać, aby nie robić kompotu z jabłek słodkich, ponieważ nawet po ugotowaniu pozostają twarde.
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki.
Następnie pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
Tak przygotowane jabłka wrzucić do wody lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym lub octem spirytusowym.
Pozostawić na 10 - 15 minut. i wyjąć.
Następnie opłukać, osączyć i poukładać w słoikach.
Zalać jabłka zalewą sporządzoną z wody z dodatkiem ok. 30 dag cukru na każdy litr.
Kompot pasteryzować w lekko wrzącej wodzie przez ok. 20 minut.
Do kompotu można dodać goździki lub kawałki cynamonu.
Najlepszy kompot wychodzi z takich odmian jabłek jak: Antonówka, Reneta.