tradycja w kuchni

Przecier pomidorowy

Przetwory

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia główka czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki lubczyku
  • sól


Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć "drewno" ze środka.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pomidory.

Następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i lubczyk (1 - 2 gałązki).

Smażyć na wolnym ogniu, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję.

Posolić do smaku.

Tak przygotowany przecier przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonych słoików.

Następnie pasteryzować je przez 10 - 15 minut w kąpieli wodnej.