Cytryny kiszone
Cytryny kiszone
Składniki:
- ok. 1 kg cytryn
- 120 - 150 g soli
- 1 laska cynamonu
- 3 - 4 listki laurowe
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Wykonanie:
5 - 6 cytryn dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w ćwiartki.
Ugnieść w słoiku i przysypać solą.Dodać przyprawy.
Cytryny razem z przyprawami powinny być ciasno ułożone w słoiku.
Jeżeli jest taka potrzeba, należy dołożyć więcej cytryn.
Całość zalać sokiem wyciśniętym z 3 cytryn.Owoce powinny być całkowicie przykryte sokiem.
Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu słoiki z kiszonymi cytrynami przełożyć do lodówki.
Można je przechowywać maksymalnie do 3 miesięcy.
Dodatek kiszonych cytryn do dań nadaje im orientalny smak.
Doskonale pasują do ryb.