tradycja w kuchni

Cytryny kiszone

Przetwory

Cytryny kiszone

Cytryny kiszone

Składniki:

  • ok. 1 kg cytryn
  • 120 - 150 g soli
  • 1 laska cynamonu
  • 3 - 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu


Wykonanie:

5 - 6 cytryn dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w ćwiartki.

Ugnieść w słoiku i przysypać solą.

Dodać przyprawy.

Cytryny razem z przyprawami powinny być ciasno ułożone w słoiku.

Jeżeli jest taka potrzeba, należy dołożyć więcej cytryn.

Całość zalać sokiem wyciśniętym z 3 cytryn.

Owoce powinny być całkowicie przykryte sokiem.

Słoik zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.

Po upływie tego czasu słoiki z kiszonymi cytrynami przełożyć do lodówki.

Można je przechowywać maksymalnie do 3 miesięcy.


Dodatek kiszonych cytryn do dań nadaje im orientalny smak.

Doskonale pasują do ryb.