Placuszki dyniowe
Placuszki dyniowe
Składniki:
- ok. 80 dag miąższu z dyni
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 - 8 dag miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masę wymieszać z dynią, mąką i sodą oczyszczoną, a następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Na niewielką ilość rozgrzanego oleju kłąść łyżką porcje ciasta.
Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Następnie osączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem śmietany.