tradycja w kuchni

Placuszki dyniowe

Deser

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Składniki:

  • ok. 80 dag miąższu z dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 - 8 dag miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Dynię zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Masę wymieszać z dynią, mąką i sodą oczyszczoną, a następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.

Na niewielką ilość rozgrzanego oleju kłąść łyżką porcje ciasta.

Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Następnie osączyć na ręczniku papierowym.

Posypać cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem śmietany.