tradycja w kuchni

Jabłka w cieście naleśnikowym

Deser

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • ok. 80 dag kwaśnych jabłek
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • miód płynny do ozdobienia


Wykonanie:

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.

Do miski przesiać mąkę, dodać jajka i sól, wlać mleko i wodę.

Składniki zmiksować i ciasto odstawić na ok. 30 minut.

Plasterki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor na dużej ilości rozgrzanego oleju.

Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Na koniec polać płynnym miodem.