tradycja w kuchni

Pyszny deser z jagodami

Deser

Pyszny deser z jagodami

Pyszny deser z jagodami

Składniki:

  • ok. 40 dag jagód
  • 20 - 30 dag serca mascarpone
  • 3/4 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao


Wykonanie:

Jagody przebrać, umyć i osączyć na sitku.

Śmietankę ubić mikserem, dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać, aż składniki się dokładnie połączą.

Serek zmiksować z resztą cukru pudru i sokiem z cytryny na gładką masę.

Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.

W szklankach ułożyć na przemian owoce i masę serową.

Następnie na koniec oprószyć kakaem.

Schłodzić i podawać.