Pyszny deser z jagodami
Pyszny deser z jagodami
Składniki:
- ok. 40 dag jagód
- 20 - 30 dag serca mascarpone
- 3/4 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Jagody przebrać, umyć i osączyć na sitku.
Śmietankę ubić mikserem, dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać, aż składniki się dokładnie połączą.
Serek zmiksować z resztą cukru pudru i sokiem z cytryny na gładką masę.
Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
W szklankach ułożyć na przemian owoce i masę serową.
Następnie na koniec oprószyć kakaem.
Schłodzić i podawać.