tradycja w kuchni

Tradycyjny przepis na szarlotkę

Deser

Tradycyjny przepis na szarlotkę

Tradycyjny przepis na szarlotkę

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek kwaśnych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę.

Dodać posiekaną margarynę, cukier, sól i jajko. Zagnieść ciasto.

Podzielić je na 2 równe części i zawinąć w folię spożywczą.

Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby się dobrze schłodziło.

Przygotować nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych.

Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie pokroić w drobna kostkę i dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, jedną częścią wyłożyć spód formy.

Na cieście umieścić nadzienie, przykryć je drugą częścią ciasta.

Piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Szarlotkę wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.