Tradycyjny przepis na szarlotkę
Tradycyjny przepis na szarlotkę
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 1 kg jabłek kwaśnych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 - 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę.
Dodać posiekaną margarynę, cukier, sól i jajko. Zagnieść ciasto.
Podzielić je na 2 równe części i zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na ok. godzinę, aby się dobrze schłodziło.
Przygotować nadzienie:
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych.
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie pokroić w drobna kostkę i dokładnie wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, jedną częścią wyłożyć spód formy.
Na cieście umieścić nadzienie, przykryć je drugą częścią ciasta.
Piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Szarlotkę wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.