tradycja w kuchni

Drobiowe kotlety mielone

Obiady

Drobiowe kotlety mielone

Drobiowe kotlety mielone

Składniki:

  • ok. 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 4 - 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć na 15 minut w 1/2 szklanki wody.

Do mięsa mielonego dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, sól oraz pieprz.

Dokładnie wyrobić masę.

Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Ponownie wyrobić.

Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Zmniejszyć ogień, dosmażyć przez ok. 2 - 3 minuty z każdej strony.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, np:

Surówka z rzodkiewek, ogórka i cebulki dymki