Drobiowe kotlety mielone
Drobiowe kotlety mielone
Składniki:
- ok. 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 4 - 5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć na 15 minut w 1/2 szklanki wody.
Do mięsa mielonego dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, sól oraz pieprz.
Dokładnie wyrobić masę.
Białko jajka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Ponownie wyrobić.
Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Zmniejszyć ogień, dosmażyć przez ok. 2 - 3 minuty z każdej strony.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, np:
Surówka z rzodkiewek, ogórka i cebulki dymki