tradycja w kuchni

Zupa z dyni inaczej

Zupy

Zupa z dyni inaczej

Zupa z dyni inaczej

Składniki:

  • 0,5 kg dyni oczyszczonej
  • 3 szklanki wywaru z warzyw mieszanych
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 4 - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • cukier


Wykonanie:

Dynię umyć, opłukać, oczyścić z pestek i pokroić.

Przełożyć do garnuszka, podlać 1 szklanką wrzącego wywaru z warzyw i dodać masło.

Ugotować do miękkości i przetrzeć przez sitko.

Przecier z dyni połączyć z pozostałym wywarem.

Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę.

Mocno podgrzać.

Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.

Przyprawić do smaku solą i cukrem.


Tak przygotowaną zupę dyniową podawać z ryżem lub makaronem.