tradycja w kuchni

Sos pomidorowy

Sosy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 - 2 cebule
  • 0,5 szklanki rosołu
  • 0,5 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • pieprz
  • sól


Wykonanie:

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Dodać jedną 0,5 lub całą łyżeczkę cukru i szczyptę soli.

Wymieszać i skropić sokiem z cytryny.

Cebulę połączyć z koncentratem pomidorowym i mieszając dodawać po trochu oleju lub oliwy.

Kiedy powstanie jednolita masa, powoli połączyć z rosołem.

Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.


Tak przygotowany sos jest idealny do fasoli, sałatki jarzynowej lub warzyw gotowanych.