Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1 - 2 cebule
- 0,5 szklanki rosołu
- 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cukier
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Dodać jedną 0,5 lub całą łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
Wymieszać i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę połączyć z koncentratem pomidorowym i mieszając dodawać po trochu oleju lub oliwy.
Kiedy powstanie jednolita masa, powoli połączyć z rosołem.
Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Tak przygotowany sos jest idealny do fasoli, sałatki jarzynowej lub warzyw gotowanych.