tradycja w kuchni

Zupa z dyni na mleku

Zupy

Zupa z dyni na mleku

Zupa z dyni na mleku

Składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonej dyni
  • 2,5 - 3 szklanki mleka
  • 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1 pęczek posiekanej natka pietruszki


Wykonanie:

Dynię dokładnie umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na małe kawałki.

Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni.

Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło.

Całość wymieszać, udusić do miękkości i przetrzeć przez sitko lub zblendować.

Następnie wymieszać z gorącym, przegotowanym mlekiem i posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowaną zupę przyprawić do smaku solą.

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Do zupy można podać drobny makaron.