Zupa z dyni na mleku
Zupa z dyni na mleku
Składniki:
- 0,5 kg oczyszczonej dyni
- 2,5 - 3 szklanki mleka
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól
- 1 pęczek posiekanej natka pietruszki
Wykonanie:
Dynię dokładnie umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na małe kawałki.
Tartą bułkę lekko zrumienić na suchej patelni.
Do zrumienionej bułki dodać dynię i masło.
Całość wymieszać, udusić do miękkości i przetrzeć przez sitko lub zblendować.
Następnie wymieszać z gorącym, przegotowanym mlekiem i posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowaną zupę przyprawić do smaku solą.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Do zupy można podać drobny makaron.