tradycja w kuchni

Sałatka z rzodkiewką

Sałatki

Sałatka z rzodkiewką

Sałatka z rzodkiewką

Składniki:

  • 1/2 sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • ok. 100 ml śmietany]sok z 1/2 cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Sałatę dokładnie umyć, osuszyć i porwać na kawałki.

Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i pokroi w plasterki.

Szczypiorek i natkę pietruszki umyć i posiekać.

Cebulkę obrać,a następnie pokroić w piórka.

Wymieszać sałatę, rzodkiewki, cebulę, natkę i szczypiorek.

Śmietanę doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Sałatkę polać śmietaną i dokładnie wymieszać.