tradycja w kuchni

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Zupy

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
  • 2 puszki po 400 g pomidorów bez skórki
  • ok. 200 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Pomidory odsącz, pokrój na kawałki i przetrzyj przez sito.

Dodaj do rosołu.

Całość zagotuj, dopraw do smaku solą i pierzem.

Do kubeczka wlej śmietanę i dodawaj po łyżce gorącą zupę, cały czas mieszając.

Następnie przelej zawartość do garnka z zupą i zamieszaj.

Podgrzej mocno, ale nie gotuj.

Podawaj z ryżem, posypaną natką pietruszki.