tradycja w kuchni

Pieczony indyk idealny na Święta

Wielkanoc

Pieczony indyk idealny na Święta

Pieczony indyk idealny na Święta

Składniki:

  • ok. 3 kg indyk
  • 3 - 4 wątróbki drobiowe
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 250 g piersi kurczaka
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ok. 15 szt. śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 6 szt suszonych moreli
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szkl. gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 szkl, czerwonego wytrawnego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 - 3 łyżki soli
  • pieprz
  • 1 łyżka płynnego miodu


Wykonanie:

Indyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Natrzyj go dokładnie od wewnątrz i na zewnątrz mieszanką ze zmiażdżonego czosnku, oleju, soli i pieprzu.

Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Śliwki, morele i żurawinę zalej winem i również odstaw.

Mięso z piersi kurczaka oraz wątróbkę drobno posiekaj.

Boczek drobno pokrój, wrzuć na patelnię i wytop, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor.

Dołóż mięso kurczaka i wątróbki.

Wlej 2 łyżki gorącej wody, posól i duć do miękkości, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.

Ususzoną masę wymieszaj z bułką tartą, podgrzej i odstaw do wystygnięcia.

Następnie wymieszaj z żółtkami, cynamonem, gałką muszkatołową, natką pietruszki i masłem.

Bakalie wyjmij z wina i odsącz.

Morele i śliwki pokrój w drobną kostkę i razem z żurawiną dodaj do masy.

Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.

Dodaj ubitą pianę z białek.

Tak przygotowanym farszem napełnij indyka i dokładnie zszyj.

Ułóż go w brytfannie, posmaruj miodem i roztopionym masłem albo olejem, wlej 1/2 szklanki wody.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 - 230 st. C. i piecz przez około 35 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz jeszcze przez 2,5 - 3 godziny. (1 godzina na 1 kg indyka).

Często polewaj wodą na przemian z winem.

Jeżeli piersi za szybko się zrumienią, przykryj je folią aluminiową.

Upieczonego indyka podawaj na gorąco np. z Buraczkami zasmażanymi