Pieczony indyk idealny na Święta
Pieczony indyk idealny na Święta
Składniki:
- ok. 3 kg indyk
- 3 - 4 wątróbki drobiowe
- ok. 150 g wędzonego boczku
- 250 g piersi kurczaka
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- ok. 15 szt. śliwek kalifornijskich
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 6 szt suszonych moreli
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 3 jajka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szkl. gałki muszkatołowej
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 szkl, czerwonego wytrawnego wina
- 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 łyżki soli
- pieprz
- 1 łyżka płynnego miodu
Wykonanie:
Indyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj go dokładnie od wewnątrz i na zewnątrz mieszanką ze zmiażdżonego czosnku, oleju, soli i pieprzu.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
Śliwki, morele i żurawinę zalej winem i również odstaw.
Mięso z piersi kurczaka oraz wątróbkę drobno posiekaj.
Boczek drobno pokrój, wrzuć na patelnię i wytop, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor.
Dołóż mięso kurczaka i wątróbki.
Wlej 2 łyżki gorącej wody, posól i duć do miękkości, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością wody.
Ususzoną masę wymieszaj z bułką tartą, podgrzej i odstaw do wystygnięcia.
Następnie wymieszaj z żółtkami, cynamonem, gałką muszkatołową, natką pietruszki i masłem.
Bakalie wyjmij z wina i odsącz.
Morele i śliwki pokrój w drobną kostkę i razem z żurawiną dodaj do masy.
Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Dodaj ubitą pianę z białek.
Tak przygotowanym farszem napełnij indyka i dokładnie zszyj.
Ułóż go w brytfannie, posmaruj miodem i roztopionym masłem albo olejem, wlej 1/2 szklanki wody.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 - 230 st. C. i piecz przez około 35 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz jeszcze przez 2,5 - 3 godziny. (1 godzina na 1 kg indyka).
Często polewaj wodą na przemian z winem.
Jeżeli piersi za szybko się zrumienią, przykryj je folią aluminiową.
Upieczonego indyka podawaj na gorąco np. z Buraczkami zasmażanymi