tradycja w kuchni

Zupa jarzynowa z cukinią

Zupy

Zupa jarzynowa z cukinią

Zupa jarzynowa z cukinią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,5 - 2 cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 1/2 l. wywaru z warzyw
  • 1,5 łyżki świeżej natki pietruszki (posiekanej)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę i marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki.

Seler naciowy dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Cukinie umyć i pokroić w plastry lub paski.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozpuścić i rozgrzać masło, włożyć do niego wszystkie warzywa.

Dusić je przez 5 - 7 minut, ciągle mieszając.

Następnie do warzyw dodać wywar.

Całość gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, żeby warzywa pozostały jędrne.

Zupę na koniec doprawić solą i pieprzem.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.