Zupa jarzynowa z cukinią
Zupa jarzynowa z cukinią
Składniki:
- 1 cebula
- 2 - 3 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1,5 - 2 cukinie
- 3 ziemniaki
- 4 łyżki masła
- 1 1/2 l. wywaru z warzyw
- 1,5 łyżki świeżej natki pietruszki (posiekanej)
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę i marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Seler naciowy dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cukinie umyć i pokroić w plastry lub paski.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozpuścić i rozgrzać masło, włożyć do niego wszystkie warzywa.
Dusić je przez 5 - 7 minut, ciągle mieszając.
Następnie do warzyw dodać wywar.
Całość gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, żeby warzywa pozostały jędrne.
Zupę na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.