Tradycyjna zupa gulaszowa
Tradycyjna zupa gulaszowa
Składniki:
- ok. 50 dag wołowiny, np: łopatki
- 30 - 40 dag ziemniaków
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub paski.
Rozdrobnioną cebulę zeszklić w garnuszku na rozgrzanym smalcu, dodać pokrojone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusić przez ok. 20 minut pod przykryciem (w razie potrzeby można podlewać małą ilością wody).
Po tym czasie wlać ok. 15 litra wody i gotować przez 40 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Następnie dodać ziemniaki, marchewkę, seler i paprykę.
Wszystko gotować przez ok. 20 minut.
Do zupy dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.