tradycja w kuchni

Tradycyjna zupa gulaszowa

Zupy

Tradycyjna zupa gulaszowa

Tradycyjna zupa gulaszowa

Składniki:

  • ok. 50 dag wołowiny, np: łopatki
  • 30 - 40 dag ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

Ziemniaki, marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę.

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę lub paski.

Rozdrobnioną cebulę zeszklić w garnuszku na rozgrzanym smalcu, dodać pokrojone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dusić przez ok. 20 minut pod przykryciem (w razie potrzeby można podlewać małą ilością wody).

Po tym czasie wlać ok. 15 litra wody i gotować przez 40 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Następnie dodać ziemniaki, marchewkę, seler i paprykę.

Wszystko gotować przez ok. 20 minut.

Do zupy dodać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.