Tradycyjna zupa grochowa
Tradycyjna zupa grochowa
Składniki:
- ok. 250 g łuskanego grochu
- pęczek włoszczyzny
- 2 - 3 ziemniaki
- 1 cebula
- ok. 100 g kiełbasy
- ok. 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Groch namoczyć przez min. 2 godziny.
Następnie ugotować go i odcedzić.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodaj groch i obraną, umytą i drobno pokrojoną włoszczyznę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość gotować przez ok. 40 minut.
Boczek pokroić w paseczki i obsmażyć na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.
Następnie dodać kiełbasę i całość smażyć przez 4 - 5 minut.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Dodać do zupy wraz ze składnikami z patelni.
Wszystko gotować przez ok. 25 minut.
Na koniec zagęścić zasmażką z masła i mąki.
Dodać majeranek i zagotować.