tradycja w kuchni

Tradycyjna zupa grochowa

Zupy

Tradycyjna zupa grochowa

Tradycyjna zupa grochowa

Składniki:

  • ok. 250 g łuskanego grochu
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 - 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ok. 100 g kiełbasy
  • ok. 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Groch namoczyć przez min. 2 godziny.

Następnie ugotować go i odcedzić.

Do garnka wlać 2 litry wody, dodaj groch i obraną, umytą i drobno pokrojoną włoszczyznę.

Doprawić solą i pieprzem.

Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość gotować przez ok. 40 minut.

Boczek pokroić w paseczki i obsmażyć na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.

Następnie dodać kiełbasę i całość smażyć przez 4 - 5 minut.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Dodać do zupy wraz ze składnikami z patelni.

Wszystko gotować przez ok. 25 minut.

Na koniec zagęścić zasmażką z masła i mąki.

Dodać majeranek i zagotować.