tradycja w kuchni

Zupa krem z cukinii

Zupy

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 kostki rosołowe warzywne (mogą być inne)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Włożyć do garnuszka.

Wlać tyle wody, żeby przykryła cukinię.

Wrzucić kostki rosołowe i gotować ok. 15 minut.

Dołożyć masło i majeranek.

Następnie cu7kinię lekko ostudzić i zmiksować blenderem.

Dodać gałkę muszkatołową oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Do zupy można dodać 1 - 2 łyżki śmietany.

Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub smażonym boczkiem.