Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 kostki rosołowe warzywne (mogą być inne)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżego majeranku
- 2 łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w półplasterki. Włożyć do garnuszka.
Wlać tyle wody, żeby przykryła cukinię.
Wrzucić kostki rosołowe i gotować ok. 15 minut.
Dołożyć masło i majeranek.
Następnie cu7kinię lekko ostudzić i zmiksować blenderem.Dodać gałkę muszkatołową oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Do zupy można dodać 1 - 2 łyżki śmietany.
Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub smażonym boczkiem.