tradycja w kuchni

Jagody – poznaj prozdrowotne zalety tych owoców!

Owoce i warzywa

Jagody – poznaj prozdrowotne zalety tych owoców!

Jagody – poznaj prozdrowotne zalety tych owoców!

Owoce jagód działają na:

  • infekcje układu moczowego
  • nadciśnienie
  • biegunki
  • zatrucia pokarmowe


Dodatkowo:

  • zmniejszają stężenie cukru we krwi
  • redukują poziom złego cholesterolu (LDL)
  • mają właściwości przeciwnowotworowe
  • przeciwdziałają anemii
  • poprawiają krążenie
  • działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo


Warto pamiętać, że jagody doskonale wpływają na nasz wzrok – wzmacniają naczynia włosowate oczu oraz przyspieszają regenerację barwnika znajdującego się w siatkówce oka.


Składniki odżywcze zawarte w jagodach:

  • selen
  • cynk
  • mangan
  • miedź
  • witamina C
  • witamina A
  • witaminy z grypy B
  • witaminy PP


Jagody są również bogatym źródłem błonnika.


Zastosowanie:

Jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni.


Wykorzystywane są m.in. do:

  • ciast
  • tortów
  • pierogów
  • naleśników
  • kompotów
  • soków
  • zup

Przepisy:

Pyszny deser z jagodami