Jagody – poznaj prozdrowotne zalety tych owoców!
Jagody – poznaj prozdrowotne zalety tych owoców!
Owoce jagód działają na:
- infekcje układu moczowego
- nadciśnienie
- biegunki
- zatrucia pokarmowe
Dodatkowo:
- zmniejszają stężenie cukru we krwi
- redukują poziom złego cholesterolu (LDL)
- mają właściwości przeciwnowotworowe
- przeciwdziałają anemii
- poprawiają krążenie
- działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo
Warto pamiętać, że jagody doskonale wpływają na nasz wzrok – wzmacniają naczynia włosowate oczu oraz przyspieszają regenerację barwnika znajdującego się w siatkówce oka.
Składniki odżywcze zawarte w jagodach:
- selen
- cynk
- mangan
- miedź
- witamina C
- witamina A
- witaminy z grypy B
- witaminy PP
Jagody są również bogatym źródłem błonnika.
Zastosowanie:
Jagody mają szerokie zastosowanie w kuchni.
Wykorzystywane są m.in. do:
- ciast
- tortów
- pierogów
- naleśników
- kompotów
- soków
- zup
Przepisy: