Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 – 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 – 3 łyżki groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • papryka konserwowa
  • sok z cytryny
  • sól
  • vegeta (można pominąć)

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać i opłukać.

Mięso i warzywa zalać wodą w garnku (ok. 1 litr), dodać przyprawy korzenne i gotować 15 – 20 minut.Przyprawić do smaku vegetą.

Po upływie tego czasu wywar przecedzić (powinno zostać litr płynu) i rozpuścić w nim żelatynę namoczoną wcześniej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać sól i sok z cytryny.

Do 8 filiżanek lub foremek wlać trochę wywaru, dodać groszek konserwowy i posiekaną natkę pietruszki, odstawić w chłodne miejsca.

Gdy galaretka stężeje, włożyć do filiżanek mięso pokrojone w niewielkie kawałki, plasterki marchewki, pietruszki i papryki konserwowej.

Zalać galaretą i pozostawić do zastygnięcia.

Podawać na półmisku.

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*